Kellyn kaava matemaattisessa muodossa on:
Näin a) vältytään riskeeraamasta liian suurta osaa pelikassasta yhteen tapahtumaan b) kohdistetaan enemmän panoksia suuremman odotusarvon ja suuremman todennäköisyyden omaviin kohteisiin.
Normaali pelaaja voi miettiä ja laskea, millaisen todennäköisyyden hän antaa millekin tapahtumalle tietyssä kohteessa. Todennäköisyyksiä mietitään normaalissa elämässä aina prosenttien näkökulmasta, joten vedonlyöntiäkin helpottaa, kun osaa kääntää vedonlyönnin kertoimet prosenteiksi.
Muut kaavat samalla logiikalla. Myöskin alle/yli kohteet. Kopioidaan kaavat koskemaan koko taulukkoa. Nyt todennäköisyydet on laskettu. Sitten syötetään vedonlyöntikertoimet ja lasketaan odotusarvot.
Lue kattava opas Kellyn kaavaan alapuolelta.
Kertoimet ovat todella merkittävässä asemassa vertaillessa eri vedonlyöntiyhtiöitä – ne vaikuttavat suuresti menestykseesi vedonlyönnissä. Älykäs vedonlyöjä kairaa sellaisia kertoimia, joista löytyy hänelle itselleen etua – eli saa lyötyä vedon edukkaasti riskiin nähden. Täydellistä todennäköisyysarviota ei kukaan voi määrittää, vedonlyöntiyhtiöilläkin ja heidän kertoimenlaskijoillaan käy välillä inhimillisiä mokia – jolloin Uhmapelaaja voi napata edullisen kertoimen kiinni.
Kaava on: B = (p*k – 1) / (k – 1), jossa B tarkoittaa kaavan antamaa ohjepanosta osuutena pelikassasta, p pelaajan todennäköisyysarviota ja k kerrointa.
Pari tonnia olisi hyvä olla isoimmissa, eism. Coolbetin 150e tervetulobonarissa, jotta pystyy kierrättämään tarvittaessa bonarin loppuun. Yleensä noissa ei tarvitse kierrätellä juuri yhtään, kun tavoitteena on hävitä ensimmäinen betsi heti kättelyssä isolla kertoimella, jolloin pörssin vastaveto voittaa Betfairissa (eli ei tarvitse välittää bookkerin kierrätysehdoista) ja saa tuoton (sekä vastavedon oman panoksen) heti Betfairiin tilille.
Tällöin sinun tulisi kaavan mukaan käyttää pelikassastasi 0,2 kertainen osuus eli 20% tähän vetoon. Kuten huomaat, kyseessä on melkoisen valtava panos. Kyseessä on toki loistava ylikerroin (arvioit Saksan todennäköisesti voittavan, ja tiedossa on panos 2,5 kertaisesti takaisin jos niin käy), joten kova panos on sikäli oikeutettu. Mutta jos et luota omaan todennäköisyysarvioosi vahvasti, voi panos tuntua liian kovalta. Siksi moni jakaakin Kellyn kaavan antaman panoksen jollain vakioluvulla, esim. viidellä, jotta panokset pysyvät kohtuullisempina. 0,2 / 5 = 0,04, eli 4%. Näin siis käyttäisit 4% pelikassastasi tähän vetoon, joka todennäköisyysarviosi perusteella on todella hyvä veto, mutta joka silti arveluttaa sinua hieman.
Kaavaa voi hyödyntää myös vedonlyönti- ja kierrätykseen. Nopeiten
Kellyn kaava on matemaattinen kaava, jonka avulla voidaan laskea mikä olisi sopiva panos. Panoksen määrittäminen on tärkeä osa menestyvää vedonlyöntistrategiaa. Jos panokset ovat liian kovia, hupenee pelikassa nopeasti, jos liian pieniä, jäävät voitot pieniksi.
Kellyn kaavan matematiikkaa syvällisemmin: (pdf-tiedosto)
Voittava vedonlyönti perustuu todennäköisyyksien ja rajakerrointen laskentaan, joita sitten verrataan vedonvälittäjien kertoimiin. Mikäli vedonlyöjä löytää markkinoilta omaa rajakerrointaan suuremman kertoimen on kyseessä ylikerroin.
Poissonin jakauman laskenta jalkapallovedonlyönnissä
xG eli maaliodottama viittaa arvioon siitä, kuinka monta maalia joukkue tai pelaaja tekee. Se on tärkeä työkalu vedonlyönnissä, koska on tärkeää osata ennustaa joukkueen suoritus. Eikö sitten riitä, että katsoo millaisia tuloksia joukkue on tehnyt? Peleissä joissa tehdään vähän maaleja, kuten jalkapallossa, lopputulosten tuijottelu ei riitä. Vähän maaleja antaa paljon varaa sattumalle. Se että joku joukkue voittaa ei kerro, että se on paras. Sen takia onkin tarkempaa analysoida ottelun kulkua tilanne tilanteelta.
Pelikassaansa voi kasvattaa tilapäisesti myös hyödyntämällä .
Tämä ei välttämättä ole Veikkauksen oikea todennäköisyysarvio otteluun, koska palautusprosenttinsa takia sillä on varaa liikuttaa kertoimia. Jos Veikkaus arvioi massojen (massa ilmaisua käytetään vedonlyönnissä kun selvä enemmistä pelaajista pelaa samaa merkkiä) pelaavan Honkaa, minimoi se oman riskinsä laittamalla Hongan kertoimen pienemmäksi kuin sen oma arvio on. Vedonlyöntiyhtiön tärkein tehtävä ei olekaan oikean todennäköisyysarvion tekeminen vaan voittonsa maksimoiminen ja tämän takia sen ennustaminen, miten massat aikovat pelata kohdetta.
Kellyn kaava on yksi vedonlyönnin kulmakivistä: B = (pk-1) / (k-1),
Tämä voi olla turvallisempi vaihtoehto kuin Martingale-järjestelmä, mutta sekin vaatii varovaisuutta ja pelikassan hallintaa.
(0,5 *2,5-1) / (2,5-1) = 0,16 = 1,6% pelikassasta
Handicap eli tasoitusveto on vedonlyönnin muoto, jossa toiselle vedonlyöntikohteen osapuolelle annetaan jonkinlainen etu. Esim. lyötäessä vetoa jalkapallo-ottelun tuloksesta, voidaan toiselle osapuolelle antaa yhden maalin etu, ja näin ollen jos toinen osapuoli voittaa yhdellä maalilla, on vedon näkökulmasta tulos tasapeli. Katsotaan esimerkkiä.
Panos Kellyn kaavalla = (pk-1) / (k-1)
Toinen syy on se, että moni kokee tasapanostuksen liian yksinkertaisena ja uskoo osaavansa arvioida pelikohteiden edullisuuden muuta kautta. Käytännössä vedonlyöjä käyttää panostusskaalaa, esimerkiksi 1-10 yksikköä. Jos pelikassa on 1000 euroa, niin 10/10 veto voisi olla kahden prosentin maksimilla 20 euroa. 1/10 veto olisi silloin kaksi euroa ja 5/10 veto kympin.
Riskien hallinta ja pelikassan hallinta on osittain myös
Yksi parhaista tavoista oppia virheistä ja kehittyä vedonlyöjänä on pitää kirjaa kaikista tekemistäsi vedoista. Näin voit analysoida onnistumisia ja epäonnistumisia sekä löytää kaavat, jotka auttavat sinua tekemään parempia päätöksiä tulevaisuudessa.